Ülseratif kolit rahatsızlığı olanların ne yediğine dikkat etmesi gerekir. Gıdalar hastalığa neden olmaz ancak semptomları şiddetlendirebilir. Bunun için doğru beslenme planı uygulamak önemlidir. Ülseratif kolit diyeti hakkında merak ettikleriniz için içeriğimize göz atabilirsiniz.
Ülseratif Kolit Diyet Listesi
Kronik bir inflamatuar bağırsak hastalığı olan ülseratif kolit birçok kişi için doğru diyet planını bulmak genellikle bir eliminasyon sürecidir. Semptomlarınızı şiddetlendiriyor gibi görünen belirli yiyecekleri keserek veya sınırlandırarak sonrasında nasıl hissettiğinizi görebilirsiniz.
Ne yediğinizi görebileceğiniz bir defter tutmak da yardımcı olabilir. Böylelikle, hangi yiyecekleri tolere edebileceğinizi, hangilerinin ise belirtilerinizi daha da kötüleştirdiğini anlayabilirsiniz. Neyi ve ne zaman yediğinizin kaydını tutarak, sorunlu yiyecekleri belirleyebilmeli ve bunları diyetinizden çıkarabilmelisiniz.
Stres ülseratif kolite neden olmamasına rağmen, stres düzeylerini başarılı bir şekilde yönetmek semptomların sıklığını azaltabilir. Gevşeme teknikleri, meditasyon, yoga ve nefes egzersizleri ile stresinizi yönetebilirsiniz.
Ülseratif Kolit Örnek Diyet Listesi
- Sabah: 1 adet haşlanmış yumurta, 2 dilim yağsız beyaz peynir, 2 tatlı kaşığı reçel, 1-2 dilim beyaz ekmek
- Kuşluk: 1 porsiyon kabuksuz elma, şeftali veya muz
- Öğlen yemeği: 1 kase çorba (un, şehriye, pirinç), 100-120 gr ızgara veya haşlama sığır, dana, koyun, tavuk, hindi eti, 1 kase yoğurt, 1 dilim beyaz ekmek veya 3 kaşık pirinç pilavı veya 1 adet haşlanmış patates
- İkindi: 1 dilim ekmek, 1 dilim beyaz peynir + şekersiz Ihlamur çayı
- Akşam yemeği: 8 kaşık iyi pişmiş salçasız sebze yemeği (eğer semptomlar yoksa), 1 kase yoğurt veya 1 bardak ayran, 1 dilim beyaz ekmek veya 3 kaşık pirinç pilavı veya 1 adet haşlanmış patates
- Gece: 1 porsiyon kabukları soyulmuş elma, şeftali veya muz
Ülseratif Kolit Hastaları Ne Yememeli?
Ülseratif kolit hastaları beslenmeye dikkat etmesi gerekir. Serbest besinler ile yasaklı yiyeceklerin hangileri olduğu bilinmeli ve ona göre beslenme düzeni oluşturulmalıdır. Özellikle yasaklı besinler, hastalığın şiddetini artıracağı için kaçınılması önemlidir.
Serbest Besinler
- Muz
- Elma
- Patates ve patates suyu
- Limon
- Yeşillikler
- Tavuk ve balık eti
- Yağsız kırmızı et
- Mantar
- Brokoli
- Yeşil fasulye
- Bezelye
- Yumurta
- Salata
- Laktozsuz süt ürünleri
- Gluten içermeyen unlu mamuller ve tahıllar
- Tohumlu sebzeler ve meyveler
- Doğal ve şekersiz pekmezler
- Keten tohumu
- Zeytinyağı
- Kuru yemiş
- Pişmiş halde olan soğan ve sarımsak
- Yulaf
Yasaklı Yiyecek ve İçecekler
- Asitli ve şekerli içecekler
- Yağlı kızarmış yiyecekler
- Kuru meyve ve çilek
- Çerez, mısır
- Çiğ soğan ve sarımsak
- Turşu ve sirkeli besinler
- Yağlı kırmızı et
- Paketli gıdalar
- Kahve ve kafeinli gıdalar
- Acı baharat ve soslar
- Ketçap ve mayonez
Keçiboynuzu Pekmezi Ülseratif Kolit İyi Gelir Mi?
Keçiboynuzu pekmezi, sindirimi kolaylaştırır, kabızlığı önler ve mide ve bağırsak hastalıklarına iyi gelir. Bu sebeple, ülseratif kolit hastaları da rahatlıkla tüketebilir. Keçiboynuzu pekmezi ülseratif kolit diyet listesi konusundan ulaşabilirsiniz.
Kabak Çekirdeği Ülseratif Kolit İyi Gelir Mi?
Sindirimi zor bir besin olan kabak çekirdeği, ülseratif kolit ya da Crohn hastaları için pek tavsiye edilmiyor. Bu gibi sindirim sistemi hastalıklarında semptomları alevlendireceği mümkündür.