Trüf Mantarı Faydaları Nelerdir ve Nerelerde Yetişir

Bu yazımda tarih boyunca tanrı ve kralların besini olarak adlandırılan Trüf mantarı faydaları hakkında yazacağım.  Türkiye de trüf mantarı genelde domalan mantar yada kete mantarı olarak biliniyor. Bu mantar öyle ki havyardan sonra 2. en pahalı besin olarak literatüre girmiş bulunuyor.

Trüf mantarı ağaç köklerinde yetişmektedir, zor bulunmasının sebebi ise meşelik alanlarda 5 cm ile 20 cm arası toprağın derinliklerine gömülmesidir. Bu mantarın en büyük özelliği kokulu olmasıdır, sıra dışı bir kokusu olduğu için dikkat çekmektedir.

Trüf Mantarı Faydaları Nelerdir

Trüf mantarı faydaları kısmına gelecek olursak, başta diğer mantarlarda olduğu gibi zengin protein içeriğini belirtmekte fayda var. Hayvansal proteinler insanlarda ki tüm aminoasitleri içerir ve kas kütlesi ve kemik sağlığı için çok önem taşır. Fakat veganlar hayvansal besinleri tüketmediği için trüf mantarı veganlar için en iyi alternatiflerden biridir.

Trüf mantarı faydaları arasında en önemlisi de afrodizyak özellik göstermesidir. Cinsel sağlık açısından önemli bir besindir. Ayrıca protein bakımından zengin olmasının yanı sıra çok az kalori içermesi ile ünlü bir mantar çeşitidir. Bu mantarın bir diğer faydası ise kolesterol içermez, kalp hastalığı riski olanlara rahatlıkla tüketebilir. Ayrıca vitamin bakımından da zengin bir mantar türüdür. Başta D vitamini olmak üzere B ve C vitamini bakımından zengindir.

Trüf Mantarı Nerelerde Yetişir

Trüf mantarı nerelerde yetişir diye soracak olursak, bu mantar ağaç köklerinde ve toprağın altında yetişiyor. Genel olarak akdeniz ikliminin belli bölgelerinde yetişen trüf mantarının en büyük ihracatçısı ise Fransa. Trüf mantarı ithalatında %45 ile Fransa başı çekerken, %35 ile İspanya, %20 ile de İtalya izliyor. Her yıl üretiminin azalmasından dolayı trüf mantarı fiyatları artıyor.

Devletimiz Denizli’nin bir bölgesini pilot bölge olarak seçmiş durumda, burada bir yapay trüf mantarı ormanı kurulacak. Proje gerçekleşirse bölgede ki bir çok çiftçiye de ekmek kapısı olacak. Ülkemizde trüf mantarı nerelerde yetişir diye soracak olursak;

  •  Denizli
  • Osmaniye
  • Antalya
  • Muğla

Gibi illerimizde doğal yayılış gösteriyor, yani bu illerde ki iklimlerde trüf mantarı yetiştirmek mümkündür. Seçilen pilot bölgeye öncelikle meşe fidanları dikildi daha sonra ise trüf mantarı yetiştirilecek, 5 yıllık bir plan dahilinde olan proje gerçekleşirse yılda 700 bin euro kazandıracak. Genelde bu mantarı köpekler ve domuzlar buluyor, bunun sebebi ise yoğun aroması olması ve kokusudur.

Trüf Mantarı Türkiye de Yetişir Mi

Orman ve Su İşleri Bakanlığı kara elmas olarak nitelediği trüf mantarı ile ilgili bir çalışma başlattı ve trüf mantarı ile bir eylem planı hazırladı. Bu eylem planına göre bakanlık 2 bin 450 dekar trüf ormanı kuracak, şu an için 2 bin 60 dekarını tamamlamış. Trüf mantarı Türkiye iklimini sevmiş yakın zamanda buna bakarak iştahı kabaran ve trüf mantarı yetiştirmek isteyen üreticiler çıkacaktır.

Trüf Mantarı Tohumu Nereden Alınır

Genelde ülkemizde trüf mantarı meşe ağacına aşılama yapılarak satılmaktadır. Bunun için Muğla üniversitesi bir araştırma enstitüsü kurmuş olup aşılama şeklinde yapılan meşe ağacının ekimini detaylı olarak göstermektedir.

Fakat trüf mantarını yurtdışından tohum olarak da getirebilirsiniz, amazonda 10$ bedel ile 10 gram trüf tohumu satılmaktadır. Türkiye’ye de gönderimi mevcuttur. Fakat bu mantar çok çeşitlidir. Alırken buna özen gösteriniz çin trüf mantarı dediğimiz tür farklıdır ve daha ucuza satılmaktadır.

Türkiye de meşe ağacına aşılama ile enjekte edilen trüf mantarı çeşitleri hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak için içeriğimizi okuyun. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin enstitü sitesi olan bu site de detaylı olarak aşılama ile trüf mantarı nasıl yapılır detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Trüf Mantarı Nasıl Yenir

Trüf mantarını değerli kılan en büyük özelliği kokusudur. Toplandıktan 5 gün içerisinde tüketilmelidir. Fakat buzdolabında da havasız kaba koyarak 15 gün saklama imkanınız vardır. Genelde toplandıktan sonra zeytinyağına konarak aroması ve kokusu saklanır.

Şimdi gelelim trüf mantarı nasıl yenir, genelde çiğ olarak risotto, bazı makarna sosları ve et yemeklerinin üzerine tat katsın diye konur. Genelde beyaz trüf mantarı pişirilmez ve yemeğin yanına dilimlenerek yada üzerine dilimlenerek servis edilir. Fakat siyah trüf mantarı çok sert bir yapıya sahip olduğu için mangalda ya da fırında pişirilmesi mümkündür. Bu sebeple yemeklerde siyah trüf mantarı kullanılabilmektedir.

Trüf Mantarı Fiyatı ve Trüf Mantarı Faydaları

Gelelim Trüf mantarı fiyatı konusuna, gitti gidiyor sitesinde 100 gramını 100 liradan satıyorlar. Genelde piyasası gramı 5 dolar olarak hesaplansa da değişiyor. Ayrıca yukarıda belirttiğim Muğla üniversitesi trüf enstitüsü ile de bağlantıya geçerek satış yapıyorlarsa fiyat isteyebilirsiniz.

Avrupa’da kilosu 3500 euroya kadar alıcı bulabiliyor. Fakat orada bazı kriterler var doğal yetiştirilmesine bakılabiliyor, Türkiye de satılan ürünler genellikle işletme oluyor. Trüf mantarı bir kaç çeşit olduğu için mutlaka alırken dikkat edin, hangi cins olduğunu sorun.

Yorum yapın