Ramazan’da Oruç Tutarken Nasıl Zayıflayabiliriz

Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte oruç tutan kişilerin yemek yeme alışkanlıkları değişir. Bu değişiklik öyle ki, günde üç öğün yemek yiyen biri için neredeyse tek öğüne düşer.

Çünkü gün boyu oruç tutan bir bünyeye aniden yemek yedirmek, insanlarda olabildiğince fazla tokluk hissi yaratacaktır. Elbette ki teke inen öğün ile birlikte yediğimiz yemeklerdeki tuz ve yağ oranı normaline göre çok daha yüksektir. Bu gibi sebeplerden ötürü vücudumuz normal alıştığı düzeni terk edip daha fazla yorulacak, yorgunluk hissedecektir.

Tek öğünde hızlı ve aşırı beslenmek insanlarda tansiyon yükselmesi veya midede şiddetli ağrı şeklindeki zararlı belirtileri ortaya çıkaracaktır.

 

Oruç Tutarak 1 Ayda Kaç Kilo Verilir

 

Oruç Tutarak 1 Ayda Kaç Kilo Verilir
Oruç Tutarak 1 Ayda Kaç Kilo Verilir

 

Kilolu insanlar her yıl Ramazan yaklaşırken kilo verme hesabı yapar. Oysaki Ramazan’ın gelmesi ve oruç tutmak asla kilo verme aracı olarak kullanılmamalıdır. Çünkü olabildiğince dengesiz besin alımını bu dönemde yaparız.

Elbette ki her vücut, günlük alması gereken kalori miktarının altına düştüğü zaman kilo kaybı yaşamaya başlar. Ramazan’da oruç tutmak da gözünüzde bu kalori kaybının oluşmasına bir yol olarak görünebilir ancak her zaman sağlıklı zayıflamak en güzelidir.

Doktora görünüp kilo alımınızı etkileyen faktörlerin olup olmadığına baktırdıktan sonra diyetisyen yardımıyla verilen kilo, dengeli beslenme ile birlikte asla geri alınmaz.

Ramazan’da oruç tutarken verdiğimiz kiloları ilerleyen dönemlerde kesinlikle geri alma potansiyeline sahibiz. Çünkü yeme alışkanlığımız değişmez. Sadece zaman faktörü değişir. Zaman faktörü ortadan kalkıp eski yemek yeme düzenine döndüğümüzde de eski kilolu halimize kavuşuruz.

 

Ramazanda Kilo Vermek Mümkün Mü

 

Ramazanda Kilo Vermek Mümkün Mü
Ramazanda Kilo Vermek Mümkün Mü

 

Tüm bunların dışında oruç tutmaktan ziyade, sahurda bir şey yemeyen insanların olması çok üzücü… Sahurda bir şey yemeden tutulan oruç size kilo kaybı değil, sağlığınızı tehdit eden hastalıkları getirecektir. Hele ki bu oruç tuttuğunuz dönemde tansiyon ve şeker hastalığınız var ise iki kat daha fazla kendinize dikkat etmeniz gerekmekte ve ona göre beslenmek durumundasınız.

Oruç tutarken kilo vermek mümkün görünse de aslında çok da mümkün değildir. Çünkü bu dönemde hiç yemek yemeyen bir bünyeye aşırı ve hızlı yemek yedirirseniz, bünyeniz kilo almaya başlar.

Çünkü hızlı ve bir anda yenen yemeğin kalorisi, yavaş yenen aynı yemeğin kalorisinden çok daha fazladır. Uzun süre aç kalmak kimseye kilo verdirmez unutmayalım.

Eğer uzun süre aç kalıp kilo vermeyi kafaya koymuşsanız bile bu dönemde mutlaka doktor kontrolünde olmanız gerekir. Çünkü böyle dönemlerde öfke, mide bulantısı ve baş ağrısı en yüksek seviyede görülür.

 

Ramazanda Kilo Vermek İsteyenlere Tavsiyeler

 

Ramazanda Kilo Vermek İsteyenlere Tavsiyeler
Ramazanda Kilo Vermek İsteyenlere Tavsiyeler

 

Eğer kilolu bir bireyseniz ve normal olarak oruç tutuyorsanız bu söyleyeceklerimi mutlaka dinleyin ve kulağınıza küpe yapın. Her normal birey orucunu açmak için iftar vaktini bekler değil mi? Evet. Ancak siz beklemeyin. İftar ile sahur arasındaki vakti üç veya dört farklı öğüne bölün ve azar azar yemek yiyin. Bu en doğru ve en sağlıklı şekildir kilo vermek için.

  • Tüm bunların dışında yağlı yiyecekler kesinlikle yemeyin.
  • Salatayı bol tüketinmeyveyi bol tüketin.
  • Ağır şeyleri yerine kolay sindirilebilir yiyecekleri tercih edin.
  • Tatlı kesinlikle yemeyin. Tatlı kilonun en iyi arkadaşıdır.
  • Ayrıca tüm yediğiniz yemek sonrasında bol su için.

Su içmek bağırsaklarınızı çalıştırır ve daha hızlı sindirim sağlar. Böylece yediklerini hızlıca geri çıkartmış olursunuz. Günde üç litre su içmeyi ben herkese öneriyorum.

Bu yazımda diyet tarifi vermeyeceğim çünkü okuyan kişinin vücut endeksleri hakkında bilgi sahibi değilim. Her bireyin özellikleri farklı olduğu için verdiğim diyet listesi çok yanlış olabilir.

O yüzden özele inmeden, genelden devam edecek olursak; tatlı yemiyoruz, yağlı yiyecekler yemiyoruz, bol salata ve sebze tüketiyoruz, meyve tüketiyoruz, uzun süre aç kalmıyoruz ve dengeli beslenmeye çalışıyoruz, oruç tutmayı kilo verme aracı olarak kesinlikle görmüyoruz.

Yorum yapın