Kilo Sorunu - Kilolarınızdan Kurtulma Yöntemlerini Keşfedin

Aileler Çocuklarını Şişmanlıktan Korumak için Ne Yapmalıdır

Ailelerin çocuklarını şişmanlıktan korumak için öncelikle kendilerini eğitmeleri şarttır. Çocukların rol modelleri olan anne ve baba yanlış besleniyorsa çocukların da onları örnek alarak hatalı beslenmeleri gayet doğaldır. Bu yüzden anne ve babalar bu konuda kendilerini eğitmelidir. Yedikleri yiyeceklerin yararlarını ve zararlarını bilmelidirler. Anne ve babaların ilk yapmaları gereken şey çocuklarına çok küçük yaştan itibaren kahvaltı alışkanlığını kazandırmaktır. Kahvaltının en önemli öğün olduğunu, düzgün yapılan bir kahvaltının sağlık için çok yararlı olduğunu çocuklarına anlatmalıdırlar.

Çocukları Obeziteden Korumak İçin Yapılması Gerekenler

obez çocuklar
obez çocuklar

Bu konuda en önemli nokta çocuğu aldığı ve verdiği kaloriyi korumaktır. Çocukların yemek yiyerek, şekerli içecekler içerek aldığı kaloriyi fiziksel etkinlik ve çocuğun büyürken ki metabolizma hızı ile dengelemektir.

Şimdi çocukları obeziteden korumak için yapılması gerekenleri 6 ana başlıkta sıralayalım.

Sağlıklı beslenme alışkanlıklarını destekleyin, onlara sağlıklı beslenmenin önemini anlatın. Küçük değişiklikler büyük sonuçlara yol açar.

  • Sık olarak sebze, meyve tüketmesini ve tahıl ürünleri ağırlıklı beslenmesini sağlayın.
  • Süt ve süt ürünleri tüketimine özen gösterin.
  • Tavuk, balık, fasulye, mercimek gibi protein içeren yemekler ile beslenmesini sağlayın.
  • Mümkün olduğu kadar servis edilen porsiyonları makul ölçülerde tutun.
  • Kendinizi ve çocuğunuzu su içme konusunda teşvik edin, alışkanlığınız olsun.
  • Mümkün olduğu kadar şekerli içecekleri tüketmemeye çalışın. Bu konuda bir sınır getirebilirsiniz.

Çocuğunuzu en sevdiği yemekleri daha sağlıklı yapın.

Çocuğunuzun en sevdiği yemekler bir kaç küçük değişiklikle daha sağlıklı hale gelebilir. En iyi ihtimalle yemek yağını değiştirebilirsiniz, kızartma yerine haşlanmış şekliyle sunabilirsiniz.

Kalori bakımından yüksek atıştırmalara sınırlama getirin.

Tamamen bir sınırlama getirmeyin fakat yüksek yağlı, yüksek şekerli, yüksek tuzlu atıştırmaları sınırlamak, çocuklarınızın beslenme alışkanlıklarının değişmesine yardımcı olacaktır. Bu atıştırmalar yerine çocuklarınıza şimdi sunacağım gıdaları verebilirsiniz.

  • Elma
  • Muz
  • 1 bardak dolusu yaban mersini
  • Üzüm

Çocuklarınızın fiziksel etkinliklere katılmasını destekleyin.

Belki de en önemlisi budur. Çocuğunuzu bir spor dalına teşvik edin fakat lütfen bu spor dalı sizin seçtiğiniz değil, çocuğunuzun isteyip severek yaptığı bir spor dalı olsun. Fakat büyüme çağında çocuklar için fiziksel etkinlik çok önemlidir. Bu yüzden çocuklarınızı spora karşı teşvik edin. Onlara fiziksel etkinliklerin sağlığa etkilerini anlatın. Hep beraber sporun sağlığa etkilerini inceleyelim.

  • Kemiklerin güçlendirilmesini sağlar.
  • Tansiyonun düşürülmesini sağlar.
  • Stres ve kaygıları azaltmaya yardımcıdır.
  • Öz güveni arttırıcı bir etkisi vardır.
  • Kilo kontrolü sağlar.

Çocuklarınızın aktif olmasını sağlayın.

Çoğu ebeveyn çocuklarını erken yaşta strese sokup hayatın derslerden ibaret olduğunu savunur. Bu çok yanlış bir yaklaşımdır, büyüme çağında ki çocuğun sosyalleşmeye, oyuna, arkadaşlarına ihtiyacı vardır. Bu yüzden çocuğunuzun elinden bu gibi şeyleri almayın. Çocuklarınız çok başarılı bireyler olabilirler fakat bu tarz şeyleri çocuk yaşta görmezlerse ileride iletişim eksikliği yaşayacaklardır ve bu da öz güven eksikliğine neden olacaktır.

Her gün en azından 1 saati bu tarz şeylere ayırmasına özen gösterin. Çocuklarınız istemiyorsa siz teşvik edin. Bu tarz etkinliklerle de teşvik edebilirsiniz;

  • Onlarla yürüyüş yaparak
  • Futbol
  • Basketbol
  • Yüzme
  • İp atlama
  • Dans

Oturarak Geçirdiği Zamanı Azaltın

Hepimiz çocukluğumuzu düşünelim, çocuk dediğin evine hapis olmaz, evinde oturmaz. Zamanın ders yükümlülüğünü anlayabiliyorum fakat dersler hariç çocuklarınızı evde oturarak zaman geçirmesine engel olun. Televizyon karşısında, bilgisayar karşısında geçirdiği süreyi azaltmaya yardımcı olun.  Bu tür yani TV, bilgisayar zamanını günde 2 saat ile sınırlandırın. American Academy of Pediatrics 2 ila 12 yaş arası çocuklara televizyon önermez.

Bu tamamen size bağlı bir konudur, siz evde TV izlerseniz, çocuğunuz da aynı davranışı gösterecektir.

Çocuklar daha çok glikoz oranı yüksek olan asitli içecekleri tercih etmektedir. Bu asitli içeceklerin mide için çok zararlı olduğu her gün içilmemesi gerektiği anne ve baba tarafından açıklanmalıdır. Bu içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları ve su tercih edilmelidir. Ayrıca çocukların çok sevdikleri fast food ürünleri de içerdikleri yağ çeşidi nedeniyle ani kilo artışına neden olmaktadır. Aileler bu ürünlerin önüne geçemese de çocuklarının daha az yemelerini sağlayabilirler. Aileler tatlı tüketiminde ise çocukları ile kendilerini bir tutmamalıdır. Çünkü çocukların glikoz ihtiyacı dolayısıyla tatlı ihtiyacı daha fazladır. Bu yüzden çocuklarınıza sık sık sütlü tatlılar yapmaya gayret edin. Hamurlu, sıcak ağdalı tatlılardan ise mümkün olduğunca uzak durun.

Ailenin düzenli olması çocuğun da düzenli olmasını sağlar. Evde yemek saatlerinin belli olması, sürekli olarak sofra hazırlanmaması önemli konulardır. Çünkü çocuk yemeğin saat kaçta yenileceğinin farkındadır ve metabolizması da buna göre şekil alır. Dengesiz bir şekilde akşam yatmadan hemen önce yenilen besinle öğütülemez ve kilo olarak geri döner.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir