Çok mühim bir konu olan hamile diyeti ve hamilelikte sağlıklı beslenme konusu hakkında çok önemli bilgiler içeren bir yazı paylaşacağım. Hamilelikte ne yazık ki gebeler fazla kilolardan dolayı strese giriyorlar peki hamilelik kaç kilo aldırır? Normal alınması gereken kilo ne kadardır? Hamilelikte sağlıklı beslenme nasıl olur gibi sorulara cevap vereceğim bu yazımda sağlıklı beslenme için hamilelikte neler tüketilmeli konusuna da yer vereceğim.
Son zamanlarda ülkemizde kült olmuş Ender Saraç, Canan Karatay ve Ebru şallının hamile diyetlerini sizlerle paylaşacağım. İlk olarak en çok sorulan soru hamilelik kaç kilo aldırır, hamilelik boyunca kaç kilo almak sağlıklıdır.
Hamilelik Kaç Kilo Aldırır
Hamilelikte bayanların en çok merak ettiği konuların başında tüm hamilelik süresince kaç kilo alacağı gelmektedir. En çok kaygılanılan konulardan birisi budur, gebelik boyunca 10 kilo alanda vardır 30 kilo alanda vardır. Şimdi gelelim olması gerekene hamilelik 12 ila 17 kilo arası bir kilo aldırmaktadır. Bu alınan kiloların genelde 3-4 kilosu çocuğa aittir. 7-13 kilo da plesenta ağırlığı, göğüslerin büyümesi, plesenta sıvısı gibi hacimler kaplamaktadır.
İlk trimester da 1.5-2 kilo
ikinci trimester da 6-7 kilo yani haftada yarım kilo
7-8 aylık iken haftada yarım kilo
9 aylık iken de toplamda yarım yada 1 kilo almak normal sayılmaktadır.
Yani son trimester da 4-5 kilo almak çok normal sayılmaktadır. Birden kilo almak çok zararlıdır, böyle birşey başınıza gelirse mutlaka önleminizi alın, doktora danışın. Fakat şunu unutmayın kilo vermeyi denememelisiniz. Böyle bir şey hamilelikte sağlıksızdır. Aşağıda 13.3 kg alınan bir hamilelikte kilo paylaşımı tablosunu görebilirsiniz.
İkinci trimester döneminde 1 hafta içerisinde 1.5 kilodan fazla aldıysanız mutlaka doktorunuza danışınız bir terslik olabilir. Aynı şekilde 3. trimester da 1 haftada 1 kilo aldıysanız yine doktorunuza başvurunuz. Mutlaka tuz fazla tüketmeyiniz, hamile diyeti tavsiyelerine uyunuz, beslenmenize dikkat ediniz.
Hamile Diyeti Tavsiyeleri
Şimdi gelelim hamilelikte dışardan duyduğunuz hurafelere, hamile diyeti tavsiyelerinde hamilelikte sıkça karşılaşacağınız cahilce tavsiyeleri ele almaya çalıştım. Daha sonra hamile diyeti için tavsiyelerde vereceğim.
Gebelikte çok ye sen iki kişisin artık diyen kişilere itibar etmeyin, bunlar hurafe olup, gebelerin sık öğünle beslenmeleri gereklidir. Günde 6 öğün sindirimi kolay, enerji verici(ceviz,badem,fındık) gibi besinlerle beslenmekte fayda vardır.
- Aman kızım sen iki kişisin çok fazla yemen lazım lafı çok cahilcedir. Çok yemeye ihtiyacınız yoktur fakat öğün fazlalaştırmaya ihtiyacınız vardır. Hamilelere günde 6 öğün tavsiye edilir. Kilo almamak için ise küçük porsiyonlu midede sindirimi kolay fakat çok enerji veren gıdaları tüketmeniz önemlidir.
- Bu şekilde dengesiz aşırı yeme probleminden dolayı göbekte yağlanma olacağı gibi ultrasonda bebeği görmede sorun oluşabilir.
- Fazla kilolu bir hamilelik sürecinde eğer kaslarınız da yeterli sıkılıkta değilse sırt bacak ağrısı problemi yaşarsınız. Ayrıca varis çıkabilir, bu yüzden sürekli kilonuzu kontrol etmek zorundasınız.
- Ayrıca çocuk anne karnında çok büyürse sezeryan bile tehlikeli olabilmektedir, muhakkak kilonuzu kontrol edip her hangi bir anormal durumda doktorunuza başvurunuz.
- Günde 2 litre su içilmeli, her gün C vitamini ve Kalsiyum bakımından zengin yiyecekler yenilmelidir.
- Kabızlık sorununa karşı karşı kegel egzersizi yapılmalıdır.
Şimdi gelelim hamile diyet tavsiyelerine, bir çok hamile diyet tavsiyesi olmakla beraber ben ilk olarak sizlere kitaplardan derlediğim bir liste vereceğim. Daha sonrasında bu zor gelirse diğer diyetisyenlerin, doktorların hamile diyeti listelerine bakabilirsiniz.
Hamile Diyeti Ne Yemeli Ne Yememeli
Arkadaşlar bu bölümde çok sık tükettiğiniz yiyeceklerin yerine daha sağlıklı olarak ne yiyebilirsiniz bunu irdeleyeceğim aşağıda ki görsel de tam listeyi bulabilirsiniz. Ayrıca vereceğim listeden günde 3 tane besini seçip yemeniz size çok fayda sağlayacaktır. Ayrıca bu listeleri kullanarak kilo kontrolü sağlayabilirsiniz.
Aşağıda ki listeden herhangi 3’ünü seçebilirsiniz. Bu seçtiklerinizi her gün keyfinizce değiştirebilirsiniz.
- 0.75 litre süt
- 1 su bardağı lor peyniri
- 2 bardak yoğurt
- 90 gram peynir
- 4 yumurta
- 7 yumurta beyazı( sarısını tüketemeyenler için)
- 100 gram sıvısız ton balığı
- 120 gram somon balığı sıvısız olacak
- 120 gram yağsız kuzu yada inek eti
- Günde 2 kere taze meyve sebze
Hamilelik Diyeti Ender Saraç Tavsiyeleri
Hamilelik diyeti konusunda Ender Saraç beyefendi de söylediklerimizi vurgular nitelikte açıklamaları var. Ender Saraç beyefendi hamilelikte sağlıklı beslenmenin oldukça önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca eski usül çağ dışı yöntemleri bırakarak bilinçli bir şekilde beslenmenin anne ve çocuk sağlığı bakımından etkili olduğunu söyledi.
Hamilelik diyeti yaparken bir kaç besin tavsiyesi sayesinde hem sağlıklı hem de güzel beslenebilirsiniz. Bunlar;
- Meyve Çorbası
- Mozerellalı Domates Çorbası
- Tatlı Patates içeren Krep
- Meyveli çikolata parçaları içeren çilek kolada içeceği
- Sabah müsli tüketmek
- Zencefilli Havuçlu Muffin
Bu tür besinleri gün içerisinde rahatlıkla tüketebilirsiniz, aşırı kilo almaktan kaçınmak istiyorsanız, bu tür porsiyonu küçük fakat verdiği enerji değeri yüksek besinler ile besleniniz.
Ebru Şallının Hamilelik Diyeti
Ebru Şallının hamilelik diyeti ile ilgili bir kitabı olsa da ben sizlere özet geçmeye çalışacağım. Ebru Şallı hamile diyeti ile ilgili verdiği samimi açıklamaları okuduktan sonra sizlerle paylaşmak istedim. Bildiğiniz gibi pilates yaparak kilo veren ebru şallı, ayrıca hamile pilatesi sporunu da lügatımıza soktu. Şimdi açıklamalarına kulak verelim.
Ebru şallı hamileliği boyunca 7 kilo almış, bebeğini 2.3 kilo doğurmuş. Hamilelik boyunca hafif tempo yürüyüşler, yüzme ve spor salonunda hoca eşliğinde hafif hamile egzersizleri yapmış(hamile pilatesi).
Ebru şallı hamilelik diyeti konusuna girerken ilk 3 ay spor yapmadığını söylüyor. İlk 3 ay doktorlarında tavsiyeleri üzerine tedbir amaçlı spor yapmamış. Birde ilk 3 ayda hamilelerde metabolizma hızı artıyormuş. İlk 3 ay herhangi bir bulantı kusma yaşamamış, kilo neredeyse almamış.
Fakat ilk 3 ayın sonunda ilk trimester biterken kilo aldığını fark etmiş ve daha sonra doktoruna danışarak spora başlamaya karar vermiş. Hamilelik egzersizleri, yüzme ve hafif tempolu yürüyüş yapmış. Bu doğuma kadar devam etmiş. Ebru şallı hamileliği boyunca toplamda 7 kilo almış, bebeği 8.5 aylıkken doğmuş, bunun sebebi ise bebeği doğum yoluna girmiş, bebek 2.3 kilo doğmuş. Doğumdan 10 gün sonra hafif tempo yürüyüşlere başlamış.
Hamile Diyeti Canan Karatay Tavsiyeleri
Hamile diyeti için Canan Karatay’ın yorumlarını da sizler ile paylaşmak istiyorum nitekim hamilelik süresince faydalı olabilir. Canan Karatay hamilelikte yemeyeceğiniz yiyecekleri aşağıda ki gibi özetlemiş.
Sevdiğiniz yemekleri daha sağlıklı alternatifleri ile değiştirmeyi düşünün. Mümkünse vücudunuzu ve beslenmenizi düzene sokup öyle hamile kalın. Hamile kalmadan önce kaslarınızı sıklaştırıcı hareketler yapmayı düşünebilirsiniz. Kalsiyum, Omega 3 ve vitamin hamilelik öncesinde ve sonrasında tüketmeniz çok önemli.
- Simit, poğaça, börek, açma türü hamur işi yiyecekler. Tost, ekmek tüketmekten mümkün olduğu kadar kaçınmanızı öneriyor.
- Her türlü cins bisküvi, galeta ve girisini de dahil bisküvi tüketmekten uzak durmanız gerekiyor.
- Şeker, çikolata, her türlü tatlı, reçel ve suni tatlandırıcı içeren gıdalarda uzak durmanız öneriliyor.
- Gazlı içeceklerden uzak durulması önerilse de özellikle gebeler, hamilelik döneminde asit içeren gazlı içecek tüketimini arttırıyor. Mideye iyi geldiğine inanılıyor bu dönemde.
- Sucuk, salam, sosis gibi yiyecekler, kızartmalar, süt tozu gibi ürünler, hazır çorba gibi ürünlerden uzak durmanız gerektiğini tavsiye eden Prof. Dr. Canan Karatay, hamile diyeti yaparken sağlıklı beslenmenize mümkün olduğu kadar dikkat etmenizi öneriyor.
- Son olarak gebelikte ve emzirirken kilo verdirici diyetlerden kaçının, sağlıklı beslenmeye özen gösterin.
Şeyda Coşkun Hamile Diyeti ile Hamilelikte 11 Kilo Aldı
Şeyda Coşkun Yeğin yaşam koçluğu yaparak hastalarına hizmet veriyor. Çocuğunu 3 kilo 600 gram doğuran Şeyda Coşkun, hamileliği boyunca 11 kilo almış. Hamilelik süresince hamilelik diyeti nasıl yaptı, nelere dikkat etti bunun detaylarını sizlerle paylaşacağız.
Şeyda Coşkun’un hamile diyeti ile ilgili tavsiyelerini aşağıda bulabilirsiniz.
- B12, demir ve vitaminleri doğal yollardan almaya çalıştım, bunlar enerjinizi toplamanız da büyük öneme sahip.
- Yapabiliyorsanız yüzün, yüzmek çok avantaj sağlıyor, kilonuzu korumada da etkisi büyük. Ayrıca kivi ve greyfurt ile beslendim, kış bebeği olduğu için bu meyveleri tükettim. Bazı bitki çayları tükettim kuşburnu, ekinezya, ıhlamur gibi çaylar tükettim.
- Hamilelikte 30 kilo alan insanlar var fakat gerçekten bu size bağlı, yani kendinize özen gösterirseniz 11-13 kilo arası kilo ile hamileliği tamamlayabilirsiniz.
- Nefes egzersizleri için yoga ve yüzme sporlarını yapıyorum, normal doğum düşünenler için nefes egzersizleri çok önemli aynı zamanda kegel egzersizleri yapmanız da normal doğumda çok etkisi olacaktır.
- Ödem konusunda çok şikayetim oldu, tuzlu yiyeceklerden kaçındım. Hamilelik boyunca brokoli, balık, somon gibi omega 3 içeren besinleri tüketmeye özen gösterdim.
Hamile diyeti ile ilgili birde aşağıda slaytlı video yayınlayacağım, yazıdan sıkıldıysanız özet şeklinde ki bu videoyu takip edebilirsiniz. Umarım verdiğim bilgiler işinize yarar, lütfen kendi tecrübelerinizi de bizlerle paylaşınız.