Kilo Verdiren Sebzeler Nelerdir

Günümüzün en büyük sorunlarından biri de aşırı kilolar. Ortalıkta birçok diyet programı olmasına rağmen hala bu konuya net bir çözüm bulunabilmiş değil. Kilo vermeye yardımcı olan birçok besin olmasına rağmen bunların her bünyede aynı etkiyi yapmaması işleri daha da zorlaştırıyor.

Peki size yardımcı olacak sebzeler hangileri? Hangi sebzelerin kalori değeri size uygun?

Sebzelerin genel yapısı lifli olduğu için sindirimi zordur. Haliyle yaklaşık 50 kalorilik bir sebzeyi sindirmek için vücut 80 kalori enerji harcar. Böylece yediklerinizden fazla enerji harcarsınız.

Kilo vermeniz kolaylaşır. Kabak, fasulye, pırasa gibi yeşil sebzeler bol lif içerir. Bu sebzeler bağırsak hareketlerini düzenler daha hızlı ve sağlıklı bir sindirim sağlar. Örneğin maydanoz vücuttan ödem atılmasına yardımcı olduğu için önemli bir göreve sahiptir.

Maydanozu taze ya da suyunu haşlayarak içmek size kilo vermede yardımcı olacaktır. Sebzeleri zeytin yağlı  yemeklerinizde kullanırken dikkat edeceğiniz en önemli nokta sebzelerinizi fazla pişirmemektir. Sebzelerinizi ne kadar pişirirseniz o içindeki etken maddeler o kadar zarar görecektir.

Lezzeti hakkında endişe duymanıza gerek yok çünkü az pişirdiğinizde bile lezzetinden bir şey kaybetmeyecek. Özellikle zeytin yağlı yemeklerinizde zeytin yağınızı sonradan eklemelisiniz.

Sebzelerinizi seçerken tabii ki damak zevkinize göre hareket edin fakat kalori değerlerine de dikkat edin. Çoğu sebzenin kalori değeri düşüktür fakat kızartma şeklinde yendiğinde hiçbir anlamı kalmaz. Bütün yeşillikleri bol bol tüketebilirsiniz. Bunlar hem bağırsaklarınızı rahatlatır hem de metabolizmanızı düzenler kilo vermenizi kolaylaştırır. Az pişmiş sebzeler yeşilliklerle birlikte tüketildiğinde sizin için en sağlıklı öğün haline gelecektir.

İdeal Kilomuzu Nasıl Koruyabiliriz?

Diyet yaptıktan sonra, kilo veren insanların her zaman sorduğu sorulardan birisi de ideal kilolarını nasıl koruyabilecekleridir. Öncelikle ideal kilonuzu korumanız için ömür boyu diyet yapmak zorunda değilsiniz. Bu en çok bilinen yanlışlardan biridir. Eğer hayatınız boyunca diyet yaparsanız metabolizmanız zayıf düşer, daha hızlı kilo vermeye başlarsınız ve birçok hastalık da kendisini gösterir. Kilonuzu korumanız için hayatınız boyunca ne diyet yapacaksınız ne de aşırı yiyeceksiniz. Her şeyi normal düzeyde tüketirseniz diyet yapmanıza da gerek kalmaz.

Kiloyu korumanın tek yolu karbonhidrat ile protein arasındaki dengeyi korumaktır. Eğer gün içerisinde yediğiniz ürünlerde karbonhidrat ile proteini belli bir oranda tutabiliyorsanız zaten kilonuzu koruyorsunuz demektir. Eğer öğünlerinizde karbonhidrat miktarını artırıp, proteini azaltırsanız kilo alır, tam tersini yaparsanız da kilo vermeye devam edersiniz.

Örneğin bir gün sabah ve öğle yemeğinde bol karbonhidratlı besinler tükettiniz, akşam yemeğinde de aniden bir yere davet edildiniz ve orada da yemeği biraz kaçırdınız. Hemen diyeti bozdum, kilo almaya başlayacağım diye düşünmenize gerek yok. Ertesi gün yapacağınız önlemler ile bunun önüne geçebilirsiniz. Ertesi gün mutlaka gün içerisinde 3 litre su için. Daha sonra ise öğünlerde karbonhidratı olabildiğince az alın. Örneğin yemekleri ekmeksiz yiyebilirsiniz. Karbonhidrat yerine o gün proteinle beslenmeye çalışın. Tavuk, balık tüket

Yorum yapın