Crohn hastalığının belirtileri genellikle aniden alevlenir. Doğru yiyecekleri yemek, bu alevlenmelerin yönetilmesine ve hafifletilmesine yardımcı olabilir. Crohn hastalığı diyeti ile bu hastalığı kontrol altında tutabilirsiniz.
Crohn Hastalığı Diyet Listesi
Diyet listesi kişiye özel hazırlanır. Hastalığın durumuna uygun yiyecekler ve yasak yiyecekler belirlenir. Kesinlikle uzman eşliğinde yapılması gerekir. Aşağıda yer alan diyet listesi örnek olarak verilmiştir.
- Sabah kahvaltısında 1-2 adet haşlanmış yumurta, 1 dilim yağsız beyaz peynir, 2 tatlı kaşığı reçel ve 2 dilim beyaz ekmek yenebilir.
- Kuşluk vaktinde kabukları soyulmuş elma, armut veya muz yaklaşık 1 porsiyon kadar tüketilebilir.
- Öğlen yemeğinde, 100-120 gr ızgara veya haşlama sığır, dana, koyun, tavuk, hindi eti, 1 kase şekersiz komposto, 1 dilim beyaz ekmek veya 3 kaşık pirinç pilavı/makarna yenebilir.
- İkindi vaktinde, 1 bardak laktozsuz süt ile kraker veya 1 dilim etimek tüketilebilir.
- Akşam yemeğinde, 1 kase un, şehriye veya pirinç çorbası, 50-60 gr ızgara veya haşlama sığır, dana, koyun, tavuk, hindi eti, 3-4 kaşık iyi pişmiş sebze yemeği, 1 dilim beyaz ekmek veya 3 kaşık pirinç pilavı veya 1 adet haşlanmış patates tüketilebilir.
- Gece acıkma durumunda 1 porsiyon kabukları soyulmuş elma, armut veya muz tüketilebilir.
Crohn Hastası Ne Yemeli?
- Sıvı diyetlerin crohn hastaları için iyi geldiğine dair kanıtlar mevcuttur. Özellikle hastalığın alevlenme esnasında yüksek kalorili sıvı diyetler etkili olmaktadır.
- Inflamatuar bağırsak hastalığında (IBD) meydana gelen iltihaplanma durumunda balık yağı ve keten tohumu yağı fayda verebilir.
- Omega-3 yağ asidi takviyesi doktor kontrolünde eklenebilir. Omega-3 yağ asitleri IBD konusunda yardımcı olabilir.
Crohn Hastalığı Yasak Yiyecekler
- Süt, kahve, koyu çay, nescafe, sütlü kahve, limonata, boza, kakao, alkollü içecekler
- Yağda kızartılmış etler, sucuk, pastırma, sosis, salam, kavurma etler, salamura balık
- Yağda kızarmış yumurta, diğer peynir çeşitleri
- Kepekli undan yapılmış ekmek, çeşnilendirilmiş kraker ve bisküviler, bütün taneli tahıllar (bulgur, buğday, mercimek, nohut, börülce, kuru fasulye, kuru bakla, barbunya, nohut, mısır)
- Yağda kızartılmış sebzeler, patates kızartması
- Baharatlar, zeytin, hardal, sirke, turşular, kuru yemişler, ketçap, Hindistan cevizi, salça, çemen, sarımsak, pestil, limon tuzu
- Kurutulmuş meyveler
Crohn Hastalığına İyi Gelen Şifalı Bitkiler
Papatya, meşe kabuğu, yeşil çay, meyan kökü, civanperçemi, hatmi, kırmızı ağaç kabuğu, cadı fındığı crohn hastalığının neden olduğu şikayetleri hafifletmeye yardımcı olur. Ve genellikle crohn hastalığı bitkisel tedavi yöntemleri ile iyileştirilebilir.
Crohn Hastalığı Canan Karatay
Prof. Dr. Canan Karatay yıllardır ekmek yemeyin diye söylüyor. Bunun nedeni, ekmekte gluten içermesi ve glutenin vücuda zarar verdiğinden dolayıdır. Crohn hastalığını konuşacak olursak, gluten tüketimi bağırsakların bozulmasına neden olacağı gibi akabinde karın ağrısı, ishal ve gaz gibi şikayetlerin oluşmasına da yol açacaktır.
Crohn Hastaları Kaç Yıl Yaşar?
Bu hastalık genellikle 15-30 yaşlarında başlar ve yaşam süresini etkilemez. Ancak hayat kalitesini düşüren şikayetlerin görülmesine neden olur ve bağırsak duvarının kalınlaşmasına yol açar.