Çikolata Nedir, Faydaları Nelerdir?

Çikolata, bir veya daha fazla bitkisel içerikli ve genellikle sütlü bir besindir. Çikolata, Orta Amerika’ya özgü tropikal bir ağaç olan teobroma kakaodan elde edilen kakao çekirdeklerinden üretilmiştir.

Çikolatanın tarihi, kakao çekirdeklerinden yapılan bir içeceği zevk ve emeğe yardımcı olmak için hazırlayan eski Mayalarla başlar. Yüzyıllar boyunca bu içecek, gücü ve canlılığı artırma gibi mistik güçleri olduğu için hükümdarlar ve rahipler tarafından zevkle kullanılmıştır. Daha yeni bir keşif, çikolata içmenin felç ve kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olmasıdır.

Çikolata, süt, şeker, peynir altı suyu, un veya tereyağı (hatta tatlandırıcılar) gibi çeşitli malzemelerle dünya çapında birçok şekilde yapılır. Çikolata, yeni tatlar ve dokular oluşturmak için meyveler veya kuruyemişler gibi diğer malzemelerle birleştirilebilen bir incelik olarak kabul edilir.

Çikolata hiç yağsız yapılabilir; Bitter çikolata, değişen oranlarda yalnızca kakao katıları ve kakao yağı içerirken, beyaz çikolata, kakao yağı, şeker ve süt katılarından oluşur. Organik bitter çikolata herhangi bir yapay bileşen içermezken normal çikolata içerir.

Diğer çikolata çeşitlerini yapmak için yeni teknoloji geliştirilmiştir. Çikolatalı şeker çubukları, çikolatanın fındık, karamel veya marshmallow vb. ile karıştırılmasıyla oluşturulur. Çikolata ayrıca kek, kurabiye ve yer mantarı ve mus gibi çeşitli tatlılarda kullanılabilir. Sıcak veya soğuk içecekler yapmak için süte eklediğiniz hazır karışımların yanı sıra dondurmada da bulunabilir. Çikolata, hem fiziksel hem de duygusal olarak vücutla olan özel ilişkisiyle de bilinir.

 

Çikolatanın İnsan Vücudu Üzerindeki Etkileri

Çikolatanın İnsan Vücudu Üzerindeki Etkileri
Çikolatanın İnsan Vücudu Üzerindeki Etkileri

 

İşte çikolatanın insan vücudu üzerindeki bazı etkileri:

  • Enerji seviyelerini yükseltir.
  • Düşük kan basıncı.
  • Kalp hastalığı riskini azaltın.
  • Ruh halini ve hafızayı iyileştirmeye yardımcı olur.
  • İnme riskini azaltın -Diyabet riskini azaltın.

Bir gıda olarak çikolatanın, lif, C vitamini ve mineraller gibi besinler yoluyla kişinin fiziksel sağlığını iyileştirmede rol oynadığı düşünülmektedir.

Theobromin ayrıca hastalıklara karşı direnci artıran antioksidan özelliklere sahiptir. Araştırmalar, antioksidanların hücre hasarını azaltabileceğini, tümör büyümesini yavaşlatabileceğini ve yaşa bağlı beyin dejenerasyonunu yavaşlatmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.

 

Çikolatanın Faydaları Nelerdir?

Çikolatanın Faydaları Nelerdir
Çikolatanın Faydaları Nelerdir

 

“Bitter çikolata, sevgilinize fazladan bir doz sevgi vermekten daha fazlasını yapabilir; hatta acılarını hafifletebilir. Ama sevgilinize güzel şeylerden bir parça sunmadan önce bilmeniz gereken bazı şeyler var.”

Çikolatanın, kardiyovasküler hastalık ve beyin için faydalarının yanı sıra kansere karşı korumayı öneren birkaç çalışma ile potansiyel sağlık yararları olduğu gösterilmiştir. Mevcut tüm çikolata çeşitlerinden bitter çikolata, yüksek miktarda kakao ve kakao flavanolleri içerdiğinden bu sağlık yararlarının çoğuna sahiptir. Bunlar, kan damarlarındaki iltihabı azaltan ve kalp hastalığı riskini azaltan güçlü antioksidanlar içerir.

Bitter çikolatanın ayrıca kandaki kolesterol ve yağ seviyelerini azaltarak ve ayrıca dolaşımı iyileştirerek kardiyovasküler sağlığı iyileştirdiği gösterildi.

Çikolatanın ayrıca stresi azalttığı ve bu da kan basıncını düşürmeye yardımcı olabileceği bilinmektedir. Bu faydalı etki, yüksek magnezyum içeriğinden kaynaklanıyor olabilir. Bir araştırma, bitter çikolata tüketiminin kanser hastalarının yaşam kalitesini iyileştirdiğini gösterdi. Ek olarak, bitter çikolata tüketimi, kadınlarda felç ve koroner kalp hastalığı riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir.

Çikolatada bulunan antioksidanların ayrıca tümör büyümesini yavaşlatarak ve sağlıklı hücrelerin kanser hücrelerinden daha hızlı çoğalmasına izin vererek kanseri önlemede rol oynadığı düşünülmektedir. Çikolata ayrıca beyin sağlığındaki gelişmelerle de ilişkilendirilmiştir. Çeşitli araştırmalar, çikolata tüketiminin, işlevsel kapasitede daha yavaş düşüş oranları ve artan işlem hızı seviyesi dahil, yaşa bağlı bilişsel düşüşe karşı koruyucu bir etkisi olduğunu göstermiştir.

Yararları açık olsa da bu çalışmaların çikolata tüketimi ile sağlık üzerindeki etkileri arasındaki ilişki olduğunu akılda tutmak önemlidir. Ne kadar olmasını isteseniz de, bu araştırmalar çikolata tüketmenin bu faydalara neden olduğunu kanıtlamıyor. Bitter çikolatanın genellikle büyük miktarda kakao içerdiği, alerjiniz varsa olumsuz reaksiyonlara yol açabilecek potansiyel bir alerjen içerdiği de belirtilmelidir. Faydalı olan çikolatanın dozunun kişiden kişiye değişeceğini de unutmamalısınız.

“Yüksek kakao içeriğine sahip olduğunu bildiğiniz için saf çikolata yemekten kaçınmak her zaman en iyisidir. Bunun yerine, %70 veya daha yüksek kakao içeren bitter çikolata bulmayı deneyin. Bu çeşitlilik, saf kakao çekirdeği yemekle aynı sağlık yararlarını sağlar, ancak daha az advers reaksiyon riski.”

Uzmanlar ayrıca, bitter çikolatanın beyin yaşlanmasına ve bunamaya, özellikle Alzheimer hastalığına karşı korunmaya yardımcı olabileceğine dair kanıtlar buldular, “Journal of Nutritional Biochemistry”. “Bir çalışmada, iki hafta boyunca günde 10 gr bitter çikolata (yaklaşık iki kare içindeki miktar) yemenin biliş üzerinde önemli etkileri olduğu ve muhtemelen Alzheimer hastalığı ve bunama riskini azalttığı bulundu.”

 

Çikolata Çeşitleri Nelerdir?

Çikolata Çeşitleri Nelerdir
Çikolata Çeşitleri Nelerdir

 

Çikolata dört kategoriye ayrılabilir. Diğer yiyecek ve içeceklerde olduğu gibi, belirli çikolata türlerinin ve kalitelerinin sağlığa yararları ve etkileri üzerine çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Bitter çikolatanın beyin üzerindeki etkisi, özellikle Alzheimer hastalığı ile ilişkili olduğu araştırılmıştır; Bir çalışma, bitter çikolatayı, hiçbir etkisi olmadığı veya hafızayı ve dikkati gerçekten azalttığı gösterilen diğer yaygın atıştırmalıklarla karşılaştırdı. Bu nedenle, çalışma, bitter çikolatanın bilişsel performansı iyileştirebileceğini öne sürüyor.

Başka bir çalışma, bilişsel olarak zorlayıcı bir görevden önce düşük dozda bitter çikolatanın, kişinin bildirdiği stresin azalmasına ve rahatlamış bir bilinç durumu ile ilişkili β teta dalgası aktivitesinin artmasına neden olduğunu buldu. Bununla birlikte, bu akut bir çalışma olduğundan ve tüketim miktarına veya sıklığına bakmadığından bunun gerçek yaşam durumları için ne kadar geçerli olduğu belirsizdir.

Bitter çikolata, kardiyovasküler sağlık üzerindeki sağlık yararları için de incelenmiştir. Kakaodaki kakao flavanolleri kan akışı üzerinde olumlu etkilere sahiptir ve kolesterol seviyelerini, kan basıncını ve kan pıhtılaşmasını azaltarak kardiyovasküler hastalıkları önleyebilir. Çikolatanın koruyucu etkileri, kalp fonksiyonunu korumaya ve kardiyovasküler riskleri azaltmaya yardımcı olduğu bilinen bitter çikolatadaki yüksek magnezyum içeriğinden kaynaklanıyor olabilir.

Çikolata, bazı besin takviyelerinde antioksidan olarak kullanılır. Bunların en bilinenleri hafızayı iyileştirdiği, Alzheimer hastalığını önlediği veya yağ yakmaya yardımcı olduğu iddia edilen “tozlar” ve “kapsüller”dir. Bununla birlikte, bu iddiaları doğrulamak için önemli bir klinik çalışma yapılmamıştır.

Bitter çikolatanın, hücre içi nitrit redüktaz aktivitesini inhibe ederek hayvanlarda (ağız boşluğu, deri ve akciğerler) kanser hücresi çoğalmasını ve tümör büyümesini azaltmaya yardımcı olduğu gösterilmiştir. Sonuç olarak, bu hücreler tarafından üretilen nitrik oksit miktarını azaltır. Araştırmacılar, bu etkiden büyük ölçüde flavanol epikateşin ve prosiyanidinlerin sorumlu olduğunu buldular.

Ayrıca bitter çikolata, hasarlı hücrelerde apoptozu uyararak ve anjiyogenezi teşvik ederek kullanılan hayvan modelinde tümör oluşmasını da önler. Nitrik oksit üretiminin inhibisyonu, ısı şoku protein aktivitesini azaltır ve vasküler endotelyal büyüme faktörü etkisini arttırırken tümör mikrovaskülatür oluşumunu iyileştirir. Bununla birlikte, sonuçlar henüz insanlarda doğrudan kopyalanmamıştır.

Bitter çikolata veya kakao çekirdekleri, birçok sağlık mağazasında veya özel marketlerde ve ayrıca çevrimiçi olarak mevcuttur.

Yorum yapın