Su İçmek Zayıflatır Mı | Günde Ne Kadar Su İçmeli

Bu yazımda bana en çok gelen sorulardan biri olan su içmek zayıflatır mı konusuna açıklık getireceğim. İçme suyu tüketmek birçok kişiye göre kilo vermeye yardımcıdır.

Araştırmalara göre ABD’de kilo vermek isteyenlerin %59’u ilk olarak günlük su alımını arttırıyor. Bu konuda yapılan birçok çalışma ise su içmek zayıflatır mı konusuna ışık tutmakta bunları inceleyeceğim.

İlk olarak içme suyunun yakılan kalori miktarını arttırdığı tespit edilmiştir.

Bunu destekleyecek en büyük araştırma ise aşırı kilolu ve obez çocuklara soğuk su verildikten sonra enerji tüketiminin %25 fazlalaştığı tespit edilmiştir.

Bir diğer araştırmada ise 0,5 litre pet şişelerdeki suyun tüketilmesi ile beraber şişe başına 23 kalori yakıldığı görülmüştür.

Başka bir araştırmada birkaç hafta boyunca günde 1-1,5 litre ekstra su tüketen insanların bel çevresi, vücut yağı ve vücut kilo endeksinde düşüş gözlenmiştir.

Günlük 1,5 litre fazladan su tüketiminin 200 kaloriye kadar fazla kalori yakmanıza yardımcı olacaktır.

 

Burada dikkat edilmesi gereken konu ise soğuk suyun daha çok kilo kaybına neden olduğu gerçeğidir. Soğuk su içildiğinde, vücut bu soğuk suyu vücut sıcaklığına gelene kadar ısıtmak isteyecektir ve bu işlem için fazladan kalori yakacaktır.

 

Yemeklerden önce içilen su iştahı azaltabilir.

 

Su İçmek İştah Azaltır Mı

 

Su İçmek İştah Azaltır Mı
Su İçmek İştah Azaltır Mı

 

Yemeklerden önce içilen suyun en çok orta yaşlı ve yaşlılarda iştahı azalttığı gözlemlenmiştir. Su içmek zayıflatıyormu konusuna gelecek olursak, yemeklerden önce içilen bir bardak suyun iştahı bir nebze daha azalttığını söyleyebilir.

Yaşlılarda yapılan bir araştırmada, yaşlılara her öğünden önce 1 bardak su verilmiştir. 12 hafta boyunca gözlemlenen deney sonucunda ortalama 2 kg kaybın olduğu görülmüştür.

Bir deneyde her yemekten önce su içen aşırı kiloları olan ve obez olan orta yaşlı katılımcılar, su içmeyen gruba göre %44 oranında daha fazla kilo vermiştir. Bu iki deneyde de görüldüğü üzere yemekten önce alından suyun kilo vermede faydası büyüktür.

 

Kahvaltıdan Önce Su İçmek Kilo Verdirir Mi

 

Kahvaltıdan Önce Su İçmek Kilo Verdirir Mi
Kahvaltıdan Önce Su İçmek Kilo Verdirir Mi

 

Bu konuyu yazdıktan sonra bana en çok gelen soru ise kahvaltıdan önce su içmek zayıflatırmı konusu olmuştur.  Bu konuya bilimsel bir çalışma ile yanıt vereceğim, kahvaltıdan önce içilen bir bardak suyun yemekten hemen sonra tüketilen kalori miktarını %13 oranında arttırdığı görülmüştür.

Bu araştırma kahvaltıdan önce su içmek zayıflatırmı sorusuna bir yanıt niteliğindedir ve az da olsa zayıflamaya katkısı bulunmaktadır.

Su içmek kilo aldırır mı sorusu üzerine de bir şeyler yazmak isterim. Su kalorisiz bir içecektir, yemeklerinizin yanında içtiğiniz içecekler yerine su tercih etmeniz sizi şekerden ya da kalori içeceklerden koruyacaktır.

 

Yapılan çalışmalarda yemeklerde başka içecek yerine su içenlerin günlük olarak 200 kaloriye kadar fazladan kalori yaktığı görülmüştür.

 

Ortalama olarak her birey, vücut yapısına bağlı olarak her 4 yılda bir 1,5 kg kilo alır. Bu kilo alımını azaltmak için günde bir fincan kadar içtiğiniz suyu artırabilirseniz, bu kilo artışını 130 gram azaltacaktır.

Fakat yemeklerde şekerli ve kalorili içecekler yerine su tercih ederseniz bu kilo alımını 0,5 kg azaltabilirsiniz, bu da bize yemekle birlikte su tüketmenin önemini vurgulamaktadır.

Çocukları aşırı kilolardan ve obeziteden korumak istiyorsanız, onların bol bol su içmesini sağlayın. Bu konuya başka bir makalemde detaylı bir şekilde yer verdim. Yakın bir zamanda yapılan bir araştırmada 17 okula çeşmeler kurulup, 2. ve 3. sınıfa giden öğrencilere devamlı olarak suyun sağlığa katkısı hakkında dersler verildi. Bir ders yılı sonunda gözlendi ki çeşme yapılıp, su hakkında ders verilen okullarda, çeşme yapılmayan okullara göre %31 oranında daha az obeziteye rastlandı.

 

Günde Kaç Bardak Su İçmelisiniz

 

Günde Kaç Bardak Su İçmelisiniz
Günde Kaç Bardak Su İçmelisiniz

 

Bu miktar kişiden kişiye değişkenlik gösterse de genel olarak günde 2 litre su içme sağlık açısından çok faydalıdır. Fakat baştan da belirttiğim gibi bu miktar tamamen kişiye bağlıdır.

Örnek verecek olursam çok fazla terleyen kişiler ve her gün ya da düzenli spor yapan kişiler, normal insanlara göre daha fazla su gereksinimi duyarlar.

Ayrıca emziren anneler ve yaşlı insanların günlük su gereksinimleri daha farklıdır ve bu kişiler su içmeye daha fazla özen göstermeliler.

Gün içerisinde fark etmeden farklı yiyeceklerden ve içeceklerden de su alıyoruz. Çay, kahve, süt, meyveler, et, balık ve sebzelerden de su alabiliyoruz.

Günlük olarak su tüketmede en iyi yaklaşım canınızın istediğinde su alınmasıdır. Bu tür yiyecek ve içeceklerden de aldığınız su sebebiyle günlük ne kadar su tükettiğinizi öngöremeyebilirsiniz.

Yeteri kadar su içmeyen kişilerde;

  • baş ağrısı,
  • halsizlik,
  • açlık,
  • bir şeye konsantre olamama gibi şikayetler hissedilebilir.

 

Bunun sebebi dehidrasyon sorunudur, bu gibi hallerde ilk olarak su alınız.

Günde 1-2 litre su içmek sağlıklı bir biçimde kilo vermeye yardımcıdır. Fakat bu söylediklerim genel bir değerlendirmedir daha öncede söylediğim gibi su ihtiyacı herkesin yaptığı egzersizlere göre ve vücut yapılarına göre değişim göstermektedir.

Ayrıca şunu belirtmemde fayda var çok fazla su içmek su zehirlenmesine yol açabilir, sağlığa zararlıdır. Bir keresinde su içme yarışmalarında bir kişi çok su içtiği için hayatını kaybetmiştir.

Vücudumuzdaki tüm zararlı maddeleri, yaktığımız yağları su ile deşarj ediyoruz. Fakat dikkat edilmesi gereken bir husus kaliteli bir su içmektir yani alkaliliği yüksek su içilmeli.

 

Su İçmeyi Nasıl Sevebilirim

 

Su İçmeyi Nasıl Sevebilirim
Su İçmeyi Nasıl Sevebilirim

 

Su içemiyorum, canım su istemiyor, su içmek aklıma gelmiyor diyenlerdenseniz şayet; Yanınızda her vakit pet şişelerde su taşıyın ve o suyu hep görebildiğiniz noktalara koyun. Gördükçe içme isteği gelecek aklınıza. Zamanla su içmeye alıştığınızı göreceksiniz ve gün geçtikçe içtiğiniz suyun oranı da artacak.

Su sağlıklı zayıflatmasının yanı sıra, yüzümüzü de güzelleştiriyor ve gençleştiriyor. Gözaltı morlukları olan ve cildi yaşlanmış olanlara tavsiyemiz, bol bol su içmeleridir. Zamanla göz altlarınızdaki morlukların geçtiğini ve cilt renginizin durulaştığını göreceksiniz.

 

Buradan çıkaracağımız sonuç ile su kilo vermeye yardımcıdır.

 

  • Su tamamen kalorisiz bir içecektir, yemeklerden önce tüketilirse kalori yakmaya yardımcı olur.
  • Şekerli ve yüksek kalorili içecekler yerine su tüketirseniz daha hızlı zayıflarsınız, ayrıca şeker ve kalori kullanımı günlük olarak azaltmada güzel bir yoldur.
  • Tüm bu yazdıklarımdan daha önemlisi ise su içmek yalnız başına kilo verdirmez, su içmekten daha fazlasını yapmak zorundasınız, bu sadece resmin bir parçasıdır.

 

 

 

Yorum yapın